F806 De Ruyter_lijst
(3) F806 Hr. Ms. De Ruyter (olieverf op paneel 60×50 cm)(niet beschikbaar)
wapenderuyter.jpgF806 De Ruyter
De Hr.Ms. De Ruyter is vernoemd naar Admiraal de Ruyter en is het
tweede schip van de Tromp-klasse. De Tromp-klasse bestond uit de
Hr.Ms. Tromp (F801) en de Hr.Ms. De Ruyter (F806).
De fregatten hadden een admiraalscabine en ondersteunende ‘command-and-control’ faciliteiten. Hierdoor konden ze dienst doen als vlaggeschepen van de Koninklijke Marine. De fregatten hadden kielstabilisatoren en waren uitstekende zeeschepen en wapenplatforms bij de meeste weertypen.

Bouw
De Hr. Ms. De Ruyter is gebouwd bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde.  De kiel werd op 22 december 1971 gelegd en de tewaterlating vond plaats op 9 maart 1974. De Hr. Ms. De Ruyter werd op 3 juni 1976 indienst gesteld. Het schip was toendertijd het dertiende schip in de Koninklijke Marine met de naam De Ruyter. De (Bofors) geschutkoepel op het schip, met twee 120 mm kanons, was afkomstig van de onderzeebootjager Hr.Ms. Gelderland, die in 1974 uit dienst is gesteld. Beide koepels zijn toen verwijderd en voor hergebruik op de fregatten gereviseerd.

Technische gegevens
Waterverplaatsing 4500 ton
Afmetingen 138 x 14,80 m
Machinevermogen 2 Rolls Royce Tyne gasturbines (kruisvaart) 8000 pk
2 Rolls Royce Olympus gasturbines (hoofdvaart) 56.000 pk
Snelheid 30 knopen
Bemanning 270 – 306 koppen

Bewapening
2 kanons Bofors 120 mm
Harpoon SSM;
NATO Sea Sparrow SAM;
Standard missile MR-1 SAM;
Goalkeeper;
6 torpedobuizen;
Lynx helikopter

Levensloop
Gedurende een kwart eeuw waren de Hr. Ms. Tromp en de Hr. Ms. De Ruyter de gezichtsbepalende vlaggenschepen van de Nederlandse marine. Niet in het minst door de opmerkelijke bol van de radarantenne. De Hr. Ms. Tromp heeft het laatste jaar van zijn diensttijd gefungeerd als testplatform voor de SMART-L radar t.b.v. de fregatten van de De Zeven Provinciënklasse. Daartoe werd de lanceerinrichting voor de Standard missiles verwijderd. Het schip is in 1999 uit de vaart genomen en vervolgens gesloopt. Van het 2 jaar later uitdienst gestelde zusterschip Hr. Ms. De Ruyter is zowel de behuizing (bol) van de 3 dimensionale radar alsmede de complete brugsectie bewaard gebleven. Deze zijn te bezichtigen in het Marinemuseum te Den Helder.