Tempest2_lijst
(677) Tempest (olieverf op paneel 60 x 50 cm)(niet beschikbaar)
Tempest

De sleepboot Tempest is in 1976 onder bouwnr. 908 gebouwd bij de werf V.d. Giezen de Noord uit Krimpen a/d IJssel voor rekening van Bureau Wijsmuller. Op 20 juni 1975 werd door Bureau Wijsmuller opdracht verstrekt aan de scheepswerf Van der Giessen – De Noord N.V. te Krimpen aan de IJssel, voor de bouw van twee sleepboten met de namen Tempest en Typhoon , die een machinevermogen zouden krijgen van 14.000 IPK.Beide schepen, die in de loop van 1976 aan de vloot werden toegevoegd, waren zo ontworpen dat zij geschikt waren voor alle onderstaande werkzaamheden:

– Het uitvoeren van de zwaarste anchor handling operaties voor pijpenleggers, oliebooreilanden, etc. onder zowel gunstige, als minder gunstige weersomstandigheden.
– Bevoorrading van pijpenleggers en oliebooreilanden.
– Slepen en bergen op alle wereldzeeën.

Mei 1976 werd de kiel van de “Tempest” gelegd bij de Scheepswerf Van der Giessen – De Noord en op 2 oktober 1976 vond de tewaterlating plaats.
Nadat op 18 en 21 februari 1977 met goed gevolg proefvaarten waren gehouden werd de “Tempest”, door de werf Van Der Giessen – De Noord, op 1 maart 1977 overgedragen aan Wijsmuller.
De officiële eigenaar van de “Tempest” was Bureau Wijsmuller B.V. in IJmuiden.
Het beheer van de “Tempest” kwam bij Wijsmuller Salvage B.V. IJmuiden.
Op 3 maart 1977 werd de “Tempest” aan de steiger van Wijsmuller gedoopt.

Inhoud: 995 bruto ton
Lengte (tussen de loodlijnen): 44,26 m
Lengte (over alles): 47,75 m
Breedte: 7,82 m
Holte: 7 m
Diepgang: 5,75 m
Voortstuwing: 2 x 4 tact enkelwerkende dieselmotoren type 6TM-410 (fabrikaat Stork Werkspoor)
Totaal vermogen: 8500 rpk
Trekkracht: 120 ton
Aantal schroeven: 2 ( het schip beschikt ook over een boegschroef)
Max. snelheid: 16 knopen
Roepletters: PHXV

Geschiedenis:
In 1983 werd de “Tempest” uitgerust met duw-fenders op haar boeg. Deze aanpassing aan de “Tempest” was nodig omdat zij in 1984 werd ingezet als duwboot bij het verslepen van het Statfjord-C productieplatform vanaf haar bouwlocatie in één van de Noorse fjorden naar zee.
December 1991 werd de “Tempest” ingebracht bij een joint venture maatschappij tussen Wijsmuller Holding B.V. en Smit Internationale te Rotterdam.
Met behoud van de naam “Tempest” kwam zij in dienst van SmitWijs Towage CV.
December 1991 kwam de “Tempest” in beheer bij Wijsmuller Ship Management B.V. IJmuiden en Smitwijs Towage C.V. Rotterdam.
Vanaf 1993 staat Smitwijs Tempest C.V., Vanuatu, in de registers als eigenaar van de “Tempest”. De “Tempest” werd omgevlagd en komt te varen onder de vlag van Vanuatu en krijgt het roepsein YJZQ4. Het beheer van de “Tempest” blijft bij Wijsmuller Ship Management B.V. IJmuiden en Smitwijs Towage C.V. Rotterdam.
Vanaf 30 mei 1996 stond Wijsmuller Fleet Services B.V. in de registers als eigenaar van de “Tempest”. De “Tempest” werd omgevlagd en kwam weer te varen onder de Nederlandse vlag en kreeg het roepsein PHXV. Het beheer van de “Tempest” bleef bij Wijsmuller Ship Management B.V. IJmuiden en Smitwijs Towage C.V. Rotterdam.
Vanaf 1997 stond Smitwijs Tempest C.V. IJmuiden in de registers als eigenaar van de “Tempest”. Het beheer van de “Tempest” kwam bij Wijsmuller Fleet Services B.V. IJmuiden en Smitwijs Towage C.V. Rotterdam.
2 december 1998 werd de naam van de “Tempest” gewijzigd in “Smitwijs Tempest”.
24 maart 2003 werd de “Smitwijs Tempest” omgevlagd naar de vlag van Vanuatu.
De “Smitwijs Tempest” kwam op 21 juni 2005 weer onder de Nederlandse vlag te varen.
Op 30 december 2005 werden de “Smitwijs Tempest” en “Smitwijs Typhoon” die zijn aangekocht door International Towage Contractors I.T.C. in Singapore overgedragen aan hun nieuwe eigenaar.
Vanaf 30 december 2005 was de “Smitwijs Tempest” eigendom van Tempest International B.V. Heemstede. En kwam in beheer bij International Transport Contractors B.V. Heemstede. De “Smitwijs Tempest” werd voorzien van een oranje schoorsteen en achterop kwam de naam van haar thuishaven ‘Amsterdam’ en ze kreeg haar oude naam weer terug “Tempest”, roepsein PHXV.
De “Tempest” werd op 31 oktober 2011 opgelegd in de haven van IJmuiden en werd te koop aangeboden door I.T.C. De “Tempest” was verkocht aan Indus Shipping & Trading Corp. uit Panama.
Op 11 augustus 2012 kreeg de “Tempest” de nieuwe naam “Indus” met roepsein HP2036 onder de Panamese vlag. De “Indus” kwam in beheer bij Rotterdam Shipping Solutions B.V. uit Schiedam.
Vanaf 28 augustus 2012 werd Gudri Shipping & Trading Corp. uit Dubai – Verenigde Arabische Emiraten de eigenaar van de “Indus”. Het beheer komt bij Jampur International F.Z.E. uit Dubai – Verenigde Arabische Emiraten.
Begin 2016 werd de “Indus” vermoedelijk verkocht en kreeg de naam “Jedana”, roepsein 3CZI, en kwam te varen onder de vlag van Equatorial Guinea.
4 juli 2016 werd de “Jedana” op het sloopstrand gezet te Mumbai – India.