F801 Tromp
Het fregat Hr. Ms. Tromp was de naamgever van de Trompklasse. De Tromp had één zusterschip, de De Ruyter. Deze schepen stonden bij de marine ook bekend als geleide-wapenfregatten (GW-fregat). Het schip is vernoemd naar de 17e eeuwse admiraals Maarten Harpertszoon Tromp en Cornelis Tromp. De Tromp was het achtste schip dat die naam voerde in de Nederlandse marine.
Bouw
De bouw van de Tromp is in 1971 begonnen en duurde ongeveer vier jaar.
Kiellegging: 4 augustus 1971
Te waterlating: 2 juni 1973
In dienst gesteld: 3 oktober 1975
De (Bofors) geschutkoepel op het schip, met twee 120 mm kanons, is afkomstig van de onderzeebootjager Hr. Ms. Gelderland, die in 1974 uit dienst is gesteld. Beide koepels zijn toen verwijderd en voor hergebruik op de fregatten gereviseerd.
Technische gegevens
Waterverplaatsing 4300 ton
Afmetingen 138 x 14,80 m
Machinevermogen 2 Rolls Royce Tyne gasturbines (kruisvaart) 8000 pk
2 Rolls Royce Olympus gasturbines (hoofdvaart) 56.000 pk
Snelheid 30 knopen
Bemanning 270 – 306 koppen
Bewapening
2 kanons Bofors 120 mm
Harpoon SSM
NATO Sea Sparrow SAM
Standard missile MR-1 SAM
Goalkeeper
6 torpedobuizen
Lynx helikopter
Levensloop
Gedurende een kwart eeuw waren de Tromp en de De Ruyter de gezichtsbepalende vlaggenschepen van de Nederlandse marine. Niet in het minst door de opmerkelijke bol van de radarantenne. De Tromp heeft het laatste jaar van zijn diensttijd gefungeerd als testplatform voor de SMART-L radar t.b.v. de fregatten van de De Zeven Provinciënklasse. Daartoe werd de lanceerinrichting voor de Standard missiles verwijderd. Het schip is in 1999 uit de vaart genomen en vervolgens gesloopt. Van het 2 jaar later uitdienst gestelde zusterschip de De Ruyter is zowel de behuizing (bol) van de 3 dimensionale radar alsmede de complete brugsectie bewaard gebleven. Deze zijn te bezichtigen in het Marinemuseum te Den Helder. Koning Willem-Alexander heeft een deel van zijn diensttijd op dit fregat gediend. |