visdief

 

Workshop 2

Op deze pagina wordt stapsgewijs uitgelegd hoe het schilderij van de Windsor Castle tot stand is gekomen.

 

Stap 1: Gebruik een foto met voldoende detail. In dit voorbeeld is dat een afbeelding van een schilderij van de klipper Windsor Castle van de bekende Engelse schilder Montaque Dawson. M.b.v. een fotobewerkings-programma wordt de foto qua grootte aangepast op het formaat van het schilderspaneel. Voor dit schilderij is gebruik gemaakt van een schilderspaneel met de afmetingen 70x50 cm.

Windsor Castle_org

Stap 2: De bewerkte foto wordt afgedrukt op papier waarna de contouren van het schip zo nauwkeurig mogelijk worden overgenomen op het schilderspaneel. Ik gebruik hiervoor schaar en een stiftpotlood met een dikte van 0,3 mm. De albatros voeg ik toe om nog wat meer diepte in het schilderij te krijgen.

Windsor Castle_01

Stap 3: voor de lucht wordt een eerste (dunne) verflaag aangebracht bestaande uit een mengsel van de kleuren: zink wit, paynes grijs en ultramarijn blauw. De onderschildering van de zeilen en de romp wordt met gebrande sienna aangebracht. De onderschildering van de zee is gedaan met chroomdioxide groen, raw sienna, ultramarijn, paynes grijs en zink wit.

Windsor Caste_02

Stap 4: voor de lucht en wolken een tweede verflaag aangebracht met zink wit en kobalt blauw; zeilen: gele oker + zink wit; de romp: ultramarijn blauw met zink wit en paynes grijs, de bies is aangebracht met titaan wit gemengd met gele oker. Masten en ra's: raw sienna. Zee: viridian groen+ paynes grijs + phtalo blauw + zink wit; de lichte delen van de zee zijn gedaan met sap groen vermengd met zink wit.

Windsor Castel-03

Stap 5: Lucht wordt opgehaald met een mengsel van kobalt blauw, alazarin crimson en zink wit. Wolken: zink wit + paynes grijs + azo yellow deep. Zeilen: gebrande sienna. Romp: paynes grijs + aquamarijn blauw. Zee: ivoor zwart met sap groen. Albatros: titaan wit + paynes grijs + ongebrande omber.

Windsor Castle_04

Stap 6: Romp aan stuurboordzijde wordt lichter gemaakt met titaan wit + gebrande omber. De vallen en lijken van de zeilen worden met paynes grijs geaccentueerd. De wolken links worden met titaan wit + gebrande omber + alizarin crimson + ultramarijn blauw opgehaald. Wolken rechts met gele oker.

Windsor Castle_05

Stap 7: Zeilen met gebrande sienna + paynes grijs + zink wit iets bleker gemaakt. Zee: hier een daar wat lichter gemaakt met een mengsel van zink wit + aquamarijn blauw+ chroomdioxide groen + paynes grijs. Schuimkoppen met titaan wit sterker aangezet.

Windsor Castle_06

Stap 8: Romp en dekhuizen met raw sienna op kleur gebracht. Bij de zeilen hier en daar met titaan wit wat witter gemaakt. Schuim wat meer diepte gegeven met een mengsel van titaan wit en paynes grijs. Zee hier en daar lichter gemaakt met een mengsel van paynes grijs + titaan wit + gebrande sienna. Stagen met paynes grijs opgehaald.

Windsor Caste_def

Afwerking. Na droging van het schilderij kan de vernis worden aangebracht. Hierbij kan gekozen worden uit 'Glossy' of 'Mat'. Ik kies meestal voor 'Glossy'.