visdief

 

Workshop

Op deze pagina wordt stapsgewijs uitgelegd hoe een schilderij tot stand komt.

 

Stap 1: Gebruik een foto met voldoende detail. In dit voorbeeld is dat de trawler SCH248 Prinses Margriet. M.b.v. een fotobewerkings programma wordt de foto qua grootte aangepast op het formaat van het schilderspaneel. Voor dit schilderij is gebruik gemaakt van een schilders-paneel met afmetingen 50x40 cm.

SCH249 Margriet

Stap 2: De bewerkte foto wordt afgedrukt op papier waarna de contouren van het schip zo nauwkeurig mogelijk worden overgenomen op het schilderspaneel. Ik gebruik hiervoor schaar en een stiftpotlood met een dikte van 0,3 mm. De positie van het schip is ongeveer 1/3 van de zijkant en 1/3 van de onderkant van het paneel; dit geeft meestal een betere compositie. Meeuwen voeg ik toe om meer diepte in het schilderij te krijgen.

SCH248 Prinses Margriet_stap2

Stap 3: voor de lucht wordt een eerste (dunne) verflaag aangebracht bestaande uit een mengsel van de kleuren: zinkwit, paynes grijs en ultramarijn (blauw). De wolken worden aangebracht met zinkwit en titaniumwit.

SCH248 stap3

Stap 4: voor de lucht en wolken een tweede verflaag aangebracht; de romp lichtjes geschilderd met een mengsel van ultramarijn (blauw) en ongebrande omber (bruin); het gatzeil krijgt een eerste laag ongebrande omber. Niet te dikke lagen gebruiken. De vuistregel bij schilderen is dat je altijd begint met dunne (magere) verflagen!

SCH248 Prinses Margriet stap4

Stap 5: de romp krijgt een tweede verflaag bestaande uit een mengsel van ultramarijn blauw en paynes grijs; dekhuis en brug krijgen de eerste laag evenals de masten en de schoorsteen.

SCH248 Prinses Margriet_stap5

Stap 6: masten krijgen de tweede laag evenals dekhuis, brug en schoorsteen; eerste laag aangebracht voor de zee; hiervoor een mengsel gebruikt bestaande uit: paynes grijs, ultramarijn blauw, groen en zinkwit.

SCH248 Prinses Margriet_stap6

Stap 7: in de zee en lucht meer avondkleur aangebracht met geel en roodtinten. Het dekhuis wat donkerder gemaakt met paynes grijs. De meeuwen geschilderd met titanium wit en paynes grijs.

SCH248 stap 7

Stap 8: de zee met kraplak en ultramarijn meer kleur gegeven, naam schip aangebracht. Met zinkwit de romp hier en daar lichter gemaakt. Meeuwen met paynes grijs meer contrast gegeven.

SCH248_stap 8

Afwerking. Voordat de vernis kan worden aangebracht moet het schilderij eerst goed drogen. Al met al kost het hele proces van het maken van een dergelijk schilderij 8-10 uur. Doorlooptijd is 4-6 weken